Wat is er te doen en te beleven?

Georgioupolis

Georgioupolis - Crete Joy Georgioupolis

Misschien heeft u uw checklist al klaar, anders hebben wij hier voor u een hoop tips met leuke en interessante bezigheden.

Wat is er in de prefectuur Chania te doen en te beleven?

Georgioupolis, ook wel Georgiopouli genoemd, is een mooie vakantiebestemming op het eiland Kreta. Georgioupolis ligt tussen Chania en Rethymnon in. Chania Airport is dan ook het vliegveld waar u aankomt en dat 45 minuten van Georgioupolis af ligt.

Georgioupolis is bekend om zijn lange zandstrand van negen kilometer lang, dit is het grootste strand van Kreta. Maar ook zeker om zijn authentieke haventje en gezellige dorpsplein, dat bekend staat om de heerlijk geurende eucalyptusbomen. Het toerisme is hier nog niet zo heel lang gaande, ongeveer vanaf 1990/1995, vandaar dat u hier nog kunt genieten van het echte Griekse gevoel met een modern tintje, het heeft nog niets van zijn oude charme verloren.

U vindt hier een gezellige boulevard met daarlangs verschillende terrasjes met moderne Griekse restaurants en accommodaties, en de nog authentieke restaurants. Het strand begint smal, maar iets verder zal het strand steeds breder worden en zijn er verschillende activiteiten aanwezig. De hoge eucalyptusbomen zorgen voor de schaduw en een mooi aangezicht. In de kleine straatjes en op en rond het gezellige plein vindt u volop taverna’s en barretjes om goed de Griekse sferen te proeven. Er is voor elk wat wils: taverna’s, barretjes en gezellige winkeltjes.

De gemeente Apokoronas is het groenste gebied van Kreta, dit komt door de riviertjes die hier doorheen stromen. Een van deze rivieren is de Armyrosrivier. Deze stroomt vanaf het meer van Kournas tot aan de uitmonding van het haventje in Georgioupolis. Vlak voor het dorp vormt zich een zoetwatermeer waar heel veel natuurschoon te bewonderen is, en wat met zijn directe omgeving is bestempeld als natuurreservaat. Het biedt een diversiteit aan alles wat leeft en u zult uw ogen uitkijken. Het is dan ook een aanrader voor de natuurliefhebber om te ontdekken wat hier groeit, bloeit en leeft en denk dan aan de vele schildpaden en kleine dieren die hier leven. Georgioupolis biedt u de kans om het natuurgebied ook vanaf het water te bekijken zodat u ook op deze manier de natuur kunt bewonderen.

Bij het haventje kunt u het mooie kerkje Agios Nikolaos zien, van en bij dit kerkje worden vele mooie foto’s gemaakt. Natuurlijk van het kerkje, maar ook van de mooie vissersbootjes die daar varen of gewoon rustig liggen te dobberen.

Als u meer het ondernemende type bent is het geen probleem om het westelijke gedeelte van Kreta te ontdekken, of is het heerlijk toeven in de oude eikenbossen waarbij een bezoek aan de Minoische graftombe niet mag ontbreken. Ook het gezellige Chania en Rethymnon is vanuit Georgioupolis een makkelijk vertrekpunt om deze plaatsen te ontdekken.

Als u meer het type bent van zon, zee en strand zijn er diverse watersportactiviteiten te doen, dan kunt u denken aan windsurfen, parasailen, snorkelen in de prachtige helder blauwe zee of gezellig met z’n allen waterfietsen of een boottocht zijn ook een optie om te ondernemen. Er is altijd wel wat te beleven of te doen, of dit nu op de dag of in de avonduren is: u hoeft in ieder geval nooit dorst of trek te hebben want tot in de late uurtjes zijn de terrassen, barretjes en taverna's open. 

Het meer van Kournas

Het meer van Kournas - Crete Joy Georgioupolis

Kournas is een klein dopje op Kreta dat op vijftien minuten rijden van Georgioupolis ligt. In Kournas bevindt zich het gelijknamige meer. Dit is het enige natuurlijke zoetwatermeer op het eiland, ook hier leven veel schildpadden en is er een mooie diversiteit aan vogels en bloemen.

Rond het meer is er verhuur van waterfietsen en zijn enkele taverna’s. Het meer is ook een trekpleister voor de traditionele feesten waaronder op 5 mei het feest van Agia Irini (een dorpje in het westen van Kreta), en op 29 augustus het feest van Agios Ioannis (een dorp in de gemeente Sfakia). Het meer van Kournas is ongeveer 20 meter diep, plusminus 1 kilometer lang en plusminus 800 meter breed.

Rethymnon

Houdt u van boottochtjes, dan kunt u vanuit de Venetiaanse haven van Rethymnon verschillende eilanden aandoen. Wat dacht u van het strand van Bali, of een dagje Santorini? Ook Rethymnon kent vele kleine straatjes met authentieke eetgelegenheden, winkeltjes en terrasjes.

Of bent u meer van de oudheden? Dan moet u zeker het Fort Fortezza met daar vlakbij het archeologisch museum of de Venetiaanse haven met zijn prachtige architectuur bezoeken. Of de prachtige Porto Guora, de zeer brede poort met de leeuw van St. Marko reliëf. Rethymnon is een plaats die u zeker niet mag vergeten bij uw bezoek aan Kreta, er is gewoon teveel om op te noemen.

Tip: in de kleine straatjes van het oude centrum moet u zijn voor de heerlijkste, eerlijkste (prijs en kwaliteit), authentieke eetgelegenheden.

De prefectuur Chania

Een bezoek aan de prefectuur (bij ons vergelijkbaar met een provincie) Chania met zijn mooie Platia 1866 plein en zijn sinaasappelbomen is uw tijd meer dan waard. In Chania ligt het oude stadsgedeelte rond de oude haven en daaromheen is het nieuwe stadsgedeelte gebouwd. Het plein is het centrum hiervan. Een mooie overgang van het oude Chania naar het nieuwe en trendy Chania met zijn luxe winkels en restaurants.

Er is veel te ontdekken in Chania dus neem de tijd om deze mooie stad rustig in u op te nemen.
Zoals het oude gedeelte rond de prachtige oude Venetiaanse haven en zijn prachtige architectuur, waar de Turkse invloeden nog zo aanwezig zijn. Maar ook de prachtige vuurtoren in de oude haven en de vele restaurantjes die daar aanwezig zijn, of de markthal met heerlijk eten en Griekse snuisterijen. Of u het nu direct wilt nuttigen of wat mee wil nemen voor later, alles is mogelijk.

We denken bij Chania ook aan de vele winkeltjes met de typische Griekse producten. Links van de markthallen is een heel leuk straatje waar veelal lederwaren worden verkocht, ook zeker de moeite waard om doorheen te lopen. Wij hebben zelf in een kiosk het boekje van Toine en Berend gekocht, welke vele wandeltochten beschrijft en genoeg informatie geeft om deze stad helemaal op uw gemak uit te pluizen.

Vlakbij Chania vindt u het schiereiland Akrotiri. Dit is ook het bezoeken waard met zijn mooie kloosters en het graf van Eleftherios Venizelos, de vrijheidsstrijder van Kreta. Venizelos begon na een korte loopbaan als advocaat en journalist zijn politieke carrière op Kreta. Later is hij diverse malen als premier van Griekenland verkozen en heeft hij veel voor Kreta betekend. Ook kunt u op dit schiereiland met een boot het eiland Agli Theodori zien. Dit is een natuurreservaat met wilde geiten. Niet ver daarvandaan ligt een Duits vliegtuigwrak onder water. Als u heel veel geluk heeft, zijn daar ook nog de Caretta Caretta zeeschildpadden te zien.

Bezoek ook de Samariakloof

Nationaal park De Samariakloof is te vinden in de Lefka Ori (De Witte Bergen). Deze kloof is zestien kilometer lang en heeft doorgangen die soms niet breder zijn dan 4 meter, en wanden die een hoogte bereiken van een halve kilometer(!). Deze kloof is voor de meer geoefende wandelaar, zeker in de zomertijd.

Wie de Samariakloof bezoekt kan voor een deel met eigen vervoer gaan, maar zal de aanvang van de kloof met openbaar vervoer of taxi moeten aandoen. Neem voldoende drinken mee! Er zijn onderweg wel punten waar u uw waterfles kunt vullen. Misschien het overwegen waard om een nachtje te overblijven om ook nog in Agua Roumeli een verkoelende duik te nemen? Als u een tocht door deze kloof zou willen ondernemen moet u er rekening mee houden dat dit een dag vullende bezigheid is.

Ontdek de Imbroskloof

Het bergdorpje Imbros is gelijk aan de naam van de kloof. Ook deze kloof is te vinden in Chania en wordt niet zo heel druk bezocht. Het dorp Imbros ligt op een uur rijden van Chania.

Het dorp heeft diverse authentieke taverna’s; typisch Griekse eetgelegenheden. Vanaf hier begint ook de wandeling van de kloof die bij het dorp Komitades eindigt. De Imbroskloof is 8 kilometer lang en is goed in twee a drie uur te lopen. Aan het eind van de kloof staan genoeg auto's die u weer naar het beginpunt brengen tegen een kleine vergoeding.

De kloof is indrukwekkend, met op sommige plekken flinke hoge wanden van wel 300 meter hoog. Af en toe is de kloof niet breder dan twee meter. Ook in deze kloof kunt u uw waterfles vullen. Vanaf Imbros zijn meerdere wandelmogelijkheden dus ook hier is voor ieder wat wils.

Kourtaliotiko Kloof bewandelen

In het departement Rethymnon vindt u de Kourtaliotiko kloof. Deze interessante kloof heeft een extra uitdaging voor u in petto. U kunt hier niet alleen een zeer mooie wandeling maken, maar op sommige plaatsen gaat de wandeltocht door water dat soms zelf tot heuphoogte kan komen. Ook hier vindt u weer mooie bezienswaardigheden zoals enorme steile wanden en de openingen van grotten.

De Kourtaliotiko kloof met zijn eigen schoonheid van natuur en specifieke vogels en bloemen is zeer zeker de moeite waard. De kloof is alleen in juli en augustus te bewandelen en duurt ongeveer vier a vijf uur. De kloof start bij het dorp Koxare en leidt van daar naar het eindpunt: het Preveli strand met zijn prachtige palmbomen.

Wandelen door de Agia Irinikloof

Deze Agia Irinikloof is in ongeveer drie a vier uur te lopen en is plusminus zeven kilometer lang. Zoals eerder aangegeven zijn er vele mooie kloven in Kreta. Agia Irini is hier een van, het is hier lekker rustig omdat ze niet ver van de Samariakloof ligt, die veel drukker bezocht wordt.

De kloof begint - het zal u niet verbazen - bij het dorpje Agia Irini. Na ongeveer een uur wandelen komt u aan het begin. Hier vindt u informatie over belangrijke plekken tijdens uw wandeltocht. Ook deze kloof is zeker weer de moeite waard om de schoonheid van de natuur te ontdekken. Onderweg zult u km-stenen tegenkomen. Zo weet u altijd hoeveel u nog moet lopen en waar u ongeveer bent. Voordat u deze kloof gaat lopen is er voorafgaande nog de mogelijkheid om een kopje koffie te drinken.

Bij de Agia Irinikloof kunt u onderweg uw drinkflesje vullen bij de bron en eventueel even een rustpauze nemen voor uw lunch, er zijn ook toiletten aanwezig. Tijdens het vervolg van de wandeling zal er nogmaals zo’n stop aanwezig zijn, dus genoeg mogelijkheden om uw water bij te vullen en even een drink-, eet- en plaspauze te houden.

Vanuit Chania kunt u met de bus hier naartoe. Dagelijks gaat er een bus van Chania naar Sougia, zo rond half twee ’s middags. Wij adviseren om zelf nog even goed te kijken wat de exacte tijden zijn.

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.